Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Ο εορτασμός του Μεγάλου Αθανασίου στην Καστοριά (ΦΩΤΟ)




Στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Καστοριάς λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ εχθές, Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015, ημέρα μνήμης του Αγίου και Μεγάλου Αθανασίου και του Αγίου Κυρίλλου Πατριάρχου Αλεξανδρείας.
Στη Θεία λειτουργία συμμετείχε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως και εορτάζων Αρχιμ. Αθανάσιος Γιαννουσάς, οι Εφημέριοι του Ναού π. Μιχαήλ και π. Χρήστος και οι Διάκονοι Ιάκωβος και Γεώργιος.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο αποστολικό ανάγνωσμα και στο λόγο του Αποστόλου Παύλου «Μνημονεύετε των ηγουμένων υμών, οίτινες ελάλησαν υμίν τον λόγον του Θεού..», να έχετε δηλαδή στη μνήμη σας
τα πρόσωπα που σας αναγέννησαν πνευματικά.



Και τόνισε πως ο ποιμένας της Εκκλησίας είναι ο θεραπευτής και η Εκκλησία είναι το θεραπευτήριο, που μεταβάλλει τον κόσμο της αμαρτίας σε κόσμο του Θεού.
Και συνέχισε μιλώντας για τον στύλο της Εκκλησίας, τον Μέγα Αθανάσιο λέγοντας πως, εάν σήμερα είμαστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι το οφείλουμε στον Άγιο Αθανάσιο.
Και σημείωσε ο Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ, τέσσερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Μεγάλου Αθανασίου όπως, η διακονία του στο λόγο του Θεού, η αγία του ζωή, η καθαρότητα του βίου του και το χάρισμα της αρετής, η αγάπη του για τον συνάνθρωπο και η υπομονή του στους διωγμούς και τις συκοφαντίες από τους πολέμιούς του.
Και τι θα μας έλεγε σήμερα ο Μέγας Αθανάσιος; Κρατάτε την αλήθεια. Κρατάτε την παράδοση της Εκκλησίας μας.
Γιατί στην εποχή μας, υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος, δεν είναι το πρόβλημα μόνο η οικονομική κρίση αλλά κυρίως η πνευματική, αφού χτυπούν την παράδοσή μας και τη γλώσσα μας. Τα παιδιά μας δεν γνωρίζουν τη γλώσσα των πατέρων μας και δεν διδάσκονται το ομολογιακό μάθημα των θρησκευτικών αλλά μια γενικότερη θεωρία περί των θρησκειών.
Και ευχήθηκε να κρατήσουμε ανόθευτη την παράδοσή μας και τις αλήθειες της πίστεώς μας και να γίνουμε άνθρωποι της Εκκλησίας και της αρετής.
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ, ευχήθηκε στον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως π. Αθανάσιο Γιαννουσά, έναν Κληρικό της αγάπης, της αρετής και της ταπείνωσης, της διακονίας και της προσφοράς, να του χαρίζει ο Κύριός μας υγεία και δύναμη και εξέφρασε την απεριόριστη αγάπη και ευγνωμοσύνη του στο πρόσωπο του Πρωτοσυγκέλλου του, γιατί διακονεί την ακριτική Μητρόπολη Καστορίας με ζήλο και ανιδιοτέλεια.

Μετά τη Θεία Λειτουργία ακολούθησε στην αίθουσα του Ιερού Ναού η κοπή της Βασιλόπιτας των Κατηχητικών Σχολείων της Ενορίας του Αγίου Γεωργίου αλλά και μια μικρή γιορτή από τα παιδιά για τα ονομαστήρια του Πρωτοσυγκέλλου πατρός Αθανασίου.

 πηγη;http://www.imkastorias.gr/













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.