Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Βίος Αγίου Γεωργίου

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ




ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ


Ό μυριοτραγουδισμένος άγιος της άνοιξης και της Ανάστασης.Ό τροπαιοφόρος.Ό «των αιχμαλώτων ελευθερωτής,και των πτωχών υπερασπιστής,ασθενούντων ιατρός». Αυτός που είναι στο κέντρο της σημαίας του στρατού μας.
 Στην Καππαδοκία γεννήθηκε από επιφανείς γονείς. Στο στρατιωτικό τάγμα των Τριβαίνων ήταν ανώτατος αξιωματικός στην εποχή του Αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Για την λεβεντιά του και τις ικανότητες του νεώτατος έλαβε το μεγάλο αξίωμα του Κόμη. Βγήκε όμως το διάταγμα του Διοκλητιανού,σύμφωνα με το οποίο δεν θα είχαν πια πολιτικά αξιώματα οι χριστιανοί, και όσοι επέμεναν να είναι πιστοί θα θανατώνονταν!
 Τότε έλαμψε η λεβεντιά της ψυχής του Γεωργίου.
-         Άναξ,είμαι χριστιανός και το καυχώμαι. Δεν δέχομαι να λατρεύω ψεύτικους,ανύπαρκτους,φανταστικούς θεούς,με λάθη και με πάθη. Να θυσιάζω σε μάρμαρα και ξόανα. Πιστεύω και θα πιστεύω στον Ιησού Χριστό,που είναι ο αληθινός θεός. Ο Θεός της αγάπης.
-         Χριστιανός εσύ,Γεώργιε; Σύ είσαι ο πολύτιμος και τιμημένος στρατηγός και Κόμης της Αυτοκρατορίας.Ο άξιος και για μεγαλύτερα αξιώματα που θα σου δοθούν,αν λατρεύεις τους θεούς της Ρώμης.
-         Είπα ποιόν λατρεύω και γιατι τον λατρεύω,Άναξ.Τούτου προτιμώ να είμαι απλόσ στρατιώτης,παρά αξιωματούχος μιάς αυτοκρατορίας,που βάφει τα χέρια της στο αίμα των πιο αθώων πολιτών της.
-         Θεωρίες επαναστατικές.Και οι επαναστάτες πρέπει να συντριβούν όποιοι και εάν είναι,και όποια θέση και εάν κατέχουν.Υπεράνω όλων η Ρώμη,φώναξε ο Αυτοκράτωρ.Θα υποστείς τις συνέπειες του διατάγματος μου εφόσον επιμένεις.Δεν λυπάσαι τα νειάτα σου και την ομορφιά σου;
-         Οί στρατιώτες μάχονται μέχρι θανάτου,βασιλεύ.
-         Θα το δούμε,είπε ο αυτοκράτωρ και διέταξε..τρυπήστε την κοιλιά του με το δόρυ.
Ένας αγροίκος στρατιώτης πήρε να τον χτυπά σκληρά στην κοιλιά με το κοντάρι του.Ο Γεώργιος έμεινε στητός και αμίλητος.
-Στον τροχό! Πρόσταξε τώρα.
Τον έπιασαν και τον έβαλαν στον τροχό,και γύριζε εκείνος και έσχιζε τις σάρκες του παλικαριού,μα σαν τελείωσε και τούτο το μαρτύριο,δες,ο Γεώργιος στάθηκε ορθός και χαμογελαστός χωρίς καμία πληγή!
-Μέγας ο Θεός του Γεωργίου!Φώναξε το πλήθος, και ανάμεσα σε αυτό και η σύζυγος του Διοκλητιανού βασίλισσα Αλεξάνδρα.
Ήρθε και στάθηκε μπροστά του με τη συνοδεία της,τον κοίταξε με θαυμασμό,και φώναξε μπροστά στον άνδρα της.
-Πιστεύω στο Θεό του Γεωργίου.Είμαι χριστιανή!
Εκείνος ο σκληρός διέταξε να την κλείσουν στην φυλακή μαζί με τον Γεώργιο.Ακολούθησαν και άλλοι βασανισμοί,που τους υπέμεινε οΓεώργιος ατρόμητος.Τελικώς διέταξε ο Διοκλητιανός να αποκεφαλιστούν η σύζυγος του και ο Γεώργιος.

Έτσι,πρόσθεσε η Ρώμη ένα ακόμη παράλογο και φοβερό έγκλημα στα εγκλήματα της,και η Εκκλησία απέκτησε ένα ακόμα χαριτόβρυτο και πολυαγαπημένο άγιο,τον Γεώργιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.